GLI CooL

De gecombineerde Leefstijlinterventie CooL

Vanaf januari 2019 is het CooL (Coaching op Leefstijl) programma opgenomen in de basisverzekering als Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). Het is een programma gericht op het verbeteren van de algehele leefstijl van deelnemers waardoor zij blijvend gewicht verliezen.

Naast verandering van eetgewoontes en meer beweging is er ook aandacht voor slaap & ontspanning, stress, vitaliteit en werk & privé balans.

Wat bereik ik met CooL?

Je bereikt een meetbare verbetering in leefstijl, gezondheid en kwaliteit van leven. Je basiskennis neemt toe, je herkent je eigen valkuilen en belemmeringen en je leert hoe je hier mee om kunt gaan. Zonder ons te veel te focussen op gewicht of voeding inname. Deelnemers leren zo zelf een bewuste, gezonde keuze te maken op basis van wat bij hen past.

Dit heeft een positieve verandering tot gevolg op gewicht, vetpercentage, middelomtrek, bloedglucose of cholesterol.

CooL in het kort

 • Een programma dat zich richt op duurzame gedragsverandering en meetbare verbetering van de leefstijl met als gevolg dat je gewicht verliest
 • Gericht op blijvend resultaat op de lange termijn
 • Voor iedereen vanaf 18 jaar met een BMI vanaf 25 die gemotiveerd is om het hele programma te volbrengen
 • Vergoed vanuit de basisverzekering zónder eigen risico (dus geen kosten)
 • Een programma van 2 jaar
 • Zowel groeps- als persoonlijke bijeenkomsten
 • Gemiddeld 1x per maand een contactmoment
 • Het programma wordt gegeven door een gekwalificeerde leefstijlcoach die is aangesloten bij de BLCN en een licentie heeft om het CooL programma aan te bieden.

De inhoud van het programma

Het programma bestaat uit een basisprogramma en een onderhoudsprogramma en duurt in totaal 2 jaar. Beide programma’s bestaan uit 8 groepsbijeenkomsten met 8 tot 12 deelnemers van 1,5 uur en 2 individuele gesprekken van 45 minuten waarin ruimte is om dieper in te gaan op jouw persoonlijke doel. Daarnaast vindt er een intake en een eindgesprek plaats.

Door wie?

Dit programma wordt verzorgd door een leefstijlcoach die is aangesloten bij de BLCN en een licentie heeft om het CooL programma uit te voeren. Deze coach zal het gehele programma met jou doorlopen en jouw aanspreekpunt zijn.

In Alkmaar werk ik samen met Dijkstra Fysiotherapie – onderdeel van FysioHolland.

Kosten

Het programma is opgenomen in de basisverzekering en uitgesloten van eigen bijdrage. Deelname kost je dus niets. Het enige dat je zelf betaalt zijn de kosten voor het in beweging komen.

Voor wie

Je komt in aanmerking voor verwijzing naar het CooL programma indien je:

 • Overgewicht (een BMI tussen 25 en 30) hebt en daarnaast een verhoogd risico op diabetes of hart- en vaatziekten of
 • Ernstig overgewicht (een BMI van meer dan 30) hebt

En:

 • Doorverwezen wordt door jouw huisarts;
 • Gemotiveerd bent om het tweejarig programma te volbrengen en in beweging te komen.

Wanneer?

Een groep start wanneer er voldoende deelnemers (minimaal 8) zijn.